Traject eerlijke textiel en kledij
Gent is van oudsher een textielstad. Onze stad is een levend bewijs van de rijkdom én de miserie die textielproductie en (on)eerlijke internationale handel kunnen brengen. Het is geen ver-van-ons-bed verhaal. Daarom brengen we de komende jaren eerlijk textiel terug naar Gent.
Social Mapping duurzaam en eerlijk textiel
Dialoog met de sector
Gent wil meer Faire textiel en eerlijke kledij in de stad. De textielketen is echter lang en complex en er zijn veel manieren om kledij te verduurzamen.
In opdracht van de Stad Gent brengt onderzoeksbureau South Research in kaart wie in Gent bezig is met het eerlijker maken van textiel en kledij - en welke uitdagingen en problemen die pioniers tegenkomen.
Met deze informatie gaat de Stad aan de slag om dialoog aan te gaan en de juiste ondersteuning uit te werken.
Meer fair textiel en eerlijke kledij in Gent kan enkel in samenwerking met (groot-) handelaars en inhoudelijke experten.
Op 2 december 2014 kwamen 25 vertegenwoordigers uit de commerciële sector, onderzoek en NGO's samen om input te geven welke hefbomen vanuit Gent kunnen ontwikkeld worden.
Bel & Bo, Fairtrade Belgium, Cora Kemperman, Schone Klerencampagne, Sweet P, Yak & yeti, ... lieten hun brein plukken.
In januari 2015 organiserne we ook dialoog met de producenten van textiel en met Europese steden die rond dit thema actief zijn.
"Ik ben schepen van milieu, klimaat, energie en Noord-Zuid. Allemaal zaken die van belang zijn voor Gent en voor de gehele wereld. Allemaal zaken waarop Gent geen absolute vat heeft: we kunnen er niet alleen over beslissen en beslissingen van anderen hebben een impact op ons. Maar het zijn tezelfdertijd ook allemaal zaken waarin we vanuit Gent wel degelijk een verschil kunnen maken.
schepen Tine Heyse over eerlijk textiel
Als we willen dat de verhoudingen tussen Noord en Zuid evenwichtiger en eerlijker worden, moeten we ook lokaal aan de slag, ondanks de zo ingebakken wanverhoudingen op andere niveaus.
Gent is een textielstad. Gentenaars kunnen niet beweren dat ze niet weten wat oneerlijke arbeidsomstandigheden of oneerlijke internationale handelsverhoudingen teweeg kunnen brengen. Het is géén ver van ons bed show. Onze stad is een levend bewijs van wat industrialisering en internationale handel kan teweeg brengen, positief én negatief. De rijkdom van Gent in de 19u eeuw was gebouwd op de textielindustrie. Daar zijn de indrukwekkende sporen nog overal van terug te vinden. Maar die textielindustrie bracht ook veel miserie. Ook daarvan dragen we nu nog gevolgen.
We zetten daarom verder in op bewustmaking. Maar dat volstaat niet. Het heeft weinig zin om enkel aan bewustmaking te werken. We moeten ook werken aan gedragsverandering: meer Gentenaars kopen steeds meer eerlijke producten.
Hiervoor is ook meer aanbod nodig: meer handelaars bieden steeds meer eerlijke producten aan. Daarom gaan we in dialoog met experten uit het middenveld én met handelaars. En die bewuste ondernemers zijn er in Gent. Ik heb veel respect voor keuzes om in een economische context niet altijd de weg van de minste weerstand te kiezen.Ik heb minstens evenveel respect voor die middenveldorganisaties die het grondwerk doen: hier soms knokken tegen percepties of harde financiële logica, in het Zuiden soms met risico voor eigen lijf en leden wantoestanden aanklagen of arbeiders organiseren.
Ik ben ervan overtuigd dat zij op het juiste spoor zitten want op termijn zal het onvermijdelijk zijn dat we, dat iedereen, kiest voor echt duurzame en echt eerlijke producten."