
Gent Fair Trade is de motor achter de fairtrade initiatieven van Stad Gent.
De Stad stemt haar eigen aankopen af op eerlijke handel. Gent Fair Trade helpt inwoners, bedrijven en instellingen om dit ook te doen.
Volg ons op FACEBOOK

nieuw!
Inspiratiegids eerlijke kledij
Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat er problemen zijn in de productieketen van kleren.
Gent Fair Trade wil helpen om te begrijpen waar de problemen liggen, maar evengoed waar de alternatieven zijn om ethisch verantwoorde kleren te kopen.
In deze inspiratiegids brengen we de verhalen van alternatieve merken en winkels.
De eigenaars van die winkels vertellen vol enthousiasme waarom zij specifiek voor fair trade gekozen hebben en wat zij daar exact onder verstaan.
U weze gewaarschuwd, want hun passie werkt aanstekelijk.

De Fair Trade Stadswandeling
Verken de Gentse binnenstad door een fairtrade bril en ontdek tal van toffe ethisch en ecologisch verantwoorde shop-adresjes, gecombineerd met de gezelligste plekjes voor een fairtrade hapje of drankje.
De Fair Trade route leert je ook meer over het economische verleden van de stad en haar industriële geschiedenis.
Eindigen doe je met een heerlijk diner op basis van eerlijke producten en een lekker streekbiertje.
Online via www.goebezig.org
I.s.m. CityPath
De Fair Trade wandeling is ook in papieren versie te verkrijgen, in Nederlands, Frans en Engels.
Gent gaat voor eerlijk textiel
Gent heeft een textiel verleden. Gent wil een toekomst met eerlijk textiel. Daarom zet Fair Trade Gent de komende jaren sterk in op het vergroten van de vraag én het aanbod van eerlijk geproduceerde kledij in onze stad.
Het Fair Fashion Fest was de eerste belangrijke activiteit, op 1 maart 2015. Hier werd ook de Kick-off gegeven van de acties rond Fashion Revolution. Fotoverslag HIER.
De wereldwijde Fashion Revolution Day herdenkt jaarlijks de ramp in Rana Plaza. Dit jaar werd op 24 april Gent luid mee opgeroepen om meer transparantie te vragen in de kledingindustrie.
Voor mensen die mee aan de kar willen trekken om meer eerlijk textiel op de markt te krijgen is er het TEXTIELPLATFORM. Een impressie van hoe het hier aan toegaat vind je in deze REPORTAGE.
Wil je meer weten over de verdere plannen rond eerlijk textiel? Bel Gent Fair Trade via 0471 56 34 67 of mail naar info@gentfairtrade.be

In oktober rijden in Gent Fair Trade trams en bussen rond, die worden onveilig gemaakt door de fairtrade superhelden!
Bij Oxfam Wereldwinkels Gent-Centrum wacht je een chocolade-verrassing,
en misschien loop je in het station wel tegen een troep verdachte fairtrade-bananen aan!
Wil je ook meedoen aan de Week van de Fair Trade met je school, bedrijf, of organisatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren!
Mail : info@gentfairtrade.be
Meer info: www.weekvandefairtrade.be

GOE BEZIG Ecoplan
Het Ecoplan Gent wijst je de weg naar de winkels, restaurants en dienstverleners in Gent die een centrale plaats toekennen aan fairtrade of biologische producten, recuperatiemateriaal of producten uit eigen streek, ecologie, sociale tewerkstelling…
Al deze zaken worden als Ecopunten op het plan aangeduid. Je kan zoeken op label (fairtrade, bio, ecovriendelijk, vegetarisch, …) of categorie (wereldwinkel, eet- en drankgelegenheden, kledingswinkel, …) en de app toont je de winkels in de buurt.


vorige editie
Hoe Fair is Smart?
Gespreksavond over duurzame alternatieven in de IT.
KASK, Gent. 24 september 2014
Gentse Fair Trade Stadwandeling.
Lancering 1 oktober 2014
Zie www.citypath.eu, of in kaartvorm.
Ecoplan Gent zet Fair Trade op de kaart
FairTradeGemeente Gent en Noord-Zuidsamenwerking Stad Gent brachten vijf partnerorganisaties samen om een nieuwe versie van het Ecoplan Gent uit te brengen. Het opmerkelijkste verschil: op zes jaar tijd telt Gent bijna dubbel zoveel duurzame adressen.
Het nieuwe Ecoplan Gent plaatst eerlijke handel ook naast de andere dimensies van duurzaamheid, zoals het hoort. Eerlijke handel is niet onduurzaam omdat het producten zijn die van 'ver' komen. Het is een aanvulling op de andere dimensies. Het ecoplan Gent biedt de Gentenaars een handleiding op weg naar duurzame consumptie.
Duurzaam kopen is niet altijd makkelijk. Ondanks het grote aanbod aan duurzame producten vind je maar zelden iets dat perfect scoort op alle domeinen: sociaal, ecologisch, uit eigen streek, eerlijke handel, ... Een keuze voor één van de criteria is alvast een stap in de goede richting. Met deze tips en het ecoplan in de hand kunnen Gentenaars vanaf nu geïnformeerd kiezen.
Het volledige dossier vind je hier.

Fair Trade
Fair trade betekent eerlijke handel met het zuiden. Organisaties zoals Oxfam Wereldwinkels geven de boeren een eerlijke prijs voor hun producten en leren hen hoe ze zich kunnen beschermen tegen de internationale opkopers die hun koffie, thee en cacao ophalen tegen wispelturige en veel te lage prijzen.
Fair trade helpt zuiderse gezinnen aan een menswaardig leven in een veilige omgeving, zonder kinderarbeid en mét toegang tot degelijke gezondheidszorg.

Biologisch
Bio verwijst naar een mens- en milieuvriendelijke teelt van voeding en andere producten. Men gebruikt bijvoorbeeld geen chemische pesticiden en zo weinig mogelijk water.
Naast de biologische voedingswinkels, eethuizen, cateraars en verdeelpunten van biologische groente- en fruitpakketten bestaat er een hele waaier aan zaken met een bio-label: van kledingwinkels die inzetten op biologische stoffen tot kapperszaken met biologische haarkleurmiddelen.

Vegetarisme
Wie vegetarisch eet, verkleint zijn ecologische voetafdruk. Eén dag geen vlees of vis eten betekent al snel een besparing van 1100 liter water en 2,1 kilogram broeikasgassen (evenveel als 15 kilometer met de auto rijden). Gent is dé veggiehoofdstad van Europa. De stad doet al enkele jaren enthousiast mee aan Donderdag Veggiedag en telt heel wat restaurants waar je vegetarisch kunt eten.
De Gentse Ecoplan App
Het Ecoplan Gent wijst je de weg naar de winkels, restaurants en dienstverleners in Gent die een centrale plaats toekennen aan fairtrade of biologische producten, recuperatiemateriaal of producten uit eigen streek, ecologie, sociale tewerkstelling… Al deze zaken worden als Ecopunten op het plan aangeduid. Je kan zoeken op label (fairtrade, bio, ecovriendelijk, vegetarisch, …) of categorie (wereldwinkel, eet- en drankgelegenheden, kledingswinkel, …) en de app toont je de winkels in de buurt.
Meer info over eerlijke handel in Gent vind je op www.goebezig.org

Ecologisch verantwoord
Ecologie staat voor het gebruik van milieuverantwoorde en natuurlijke grondstoffen van plantaardige, dierlijke en/of minerale oorsprong. Speciaalzaken of ondernemingen voor ecologisch bouwen en verbouwen, ecologische verf of ecologische cosmetica kiezen zeer bewust voor grondstoffen met geen of zeer weinig chemische toevoegingen.
Lokaal geproduceerde of geteelde producten hoeven geen nodeloze kilometers af te leggen. Seizoensgebonden producten uit die ‘korte keten’ hebben een relatief lage CO2-uitstoot en zijn dus beter voor het milieu. Je kunt je abonneren op een groentepakket of lid worden van een Gents Voedselteam dat fruit, groenten, brood, vlees en zuivel aanbiedt, geproduceerd bij boeren in en rond Gent. Wie graag uit eten gaat kan terecht in de vele restaurants die werken met lokaal geteelde producten.
Recuperatie verwijst naar hergebruik en recyclage. Door afval te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten, verkleint de afvalberg en verlaagt de milieu-impact van goederen. Recuperatie betekent ook dat dingen worden doorgegeven of tweedehands gekocht. Wat voor de één niet meer bruikbaar is, kan voor de ander iets heel waardevols worden. Echte schattenjagers weten dat ze in kringloopcentra vaak hun mooiste vondsten doen.
Week van de Fair Trade 2014
Gent Fair Trade / T 09 223 29 53 GSM 0471 56 34 67 / info@gentfairtrade.be / @fairtradegent / © FairTradeGemeente Gent
